IKM Inc

Westinghouse Corporate Headquarters Campus


Location: Cranberry Township,  PA
Completion: 2010
Project Area: 772,000 ft2
Services: Architecture


Due to factors including significant renewed growth in the nuclear service industry, Westinghouse Electric Company chose to relocate its corporate headquarters from the Monroeville area to a new office park development north of Pittsburgh, in Cranberry Township, Pennsylvania.

IKM working as part of a joint venture team with a local engineering firm designed the new Westinghouse Corporate Headquarters complex.  The Westinghouse Headquarters is aiming for a LEED-Certified designation with the US Green Building Council. To achieve certification, the design incorporates several sustainable practices related to the project site, the surrounding environment, energy efficiency and the quality of the working environment.

The nearly 1 million SF campus was originally planned in phases as three buildings with building one completed in Phase 1 with occupancy that began in June 2009 and Buildings 2 and 3 scheduled for completion in 2010. With the success of the first building, a fourth building of 120,000 square feet was recently added on the site, and scheduled for completion in the Fall of 2010.

The four building complex will provide space for approximately 4,500 individuals. The first building will hold 1,700 seats on floors two thru five in workstations, meeting rooms and private offices. Building 1 will also comprise other programmatic spaces including labs, fitness room, graphics and reproduction departments, cafeteria, kitchen, food court, auditoriums and private dining rooms. Buildings 2 and 3 will each hold just under 1,000 employees.  Building 4 will have a similar design contributing to the campus approach of their new location; it will house approximately 500 more employees and staff divided on four floors also in workstations, meeting rooms and private offices.

As the client, Westinghouse asked for a “timeless” building design but not necessarily traditional. The combination of the masonry and metal panels afforded many opportunities in the design.